بیزینس کوچینگ یک موقعیت شغلی ایدهآل
در سال های اخیر، موقعیت شغلی جدیدی برای همکاری و کمک به کسب و کارها ایجاد شده که بیزینس کوچینگ نامیده می شود. البته نباید تصور کنید که این کار چیزی شبیه به مشاوره است. ممکن است این سوال برایتان به وجود آید که بیزینس کوچ حرفه ای چه شخصی می تواند باشد و از کجا باید شروع کرد؟ برای پاسخ به این سوال توصیه می کنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
تعریف بیزینس کوچینگ
بیزینس کوچیک به معنی کمک و راهنمایی صاحبان کسب و کارها است تا بتوانند تصویری دقیق تر از وضعیت فعلی خودشان را داشته باشند و مسیرشان را برای رسیدن به اهداف بلند مدت و یا کوتاه مدت تعیین کنند. به شخصی که خدمات بیزینس کوچینگ را ارائه می دهد، به اصطلاح بیزینس کوچ یا مربی کسب و کار گفته می شود. به عقیده بسیاری از صاحبان مشاغل و کسب و کارهای بزرگ و یا حتی کوچک، وجود یک بیزینس کوچ می تواند نقشی غیرقابل انکار در کسب موفقیت یک کسب و کار داشته باشد.یک بیزینس کوچ حرفه ای و کاربلد کسی است که علاوه بر شناسایی نقاط قوت و ضعف یک کمپانی، می تواند راه های تقویت و یا اصلاح آن ها را به صاحبان کسب و کارها نشان دهد. بیزینس کوچ حرفه ای باید بتواند روحیه و انگیزه مراجعین خود را بهبود بخشیده تا بتوانند سمت مسیر درستی حرکت خود را آغاز نمایند. به طور خلاصه می شود گفت هدف اصلی یک بیزینس کوچ و به طور کلی بیزینس کوچینگ، این است که به صاحبین کسب و کار کمک کند تا بیزینس خود را رشد و گسترش دهند.
مربی کسب و کار چه فردی می تواند باشد ؟
برای شخصی که میخواهد سازی را بیاموزد، بهترین راهکار این است که به یک معلم موسیقی مراجعه کند. برای ورزشکاری که تصمیم دارد آمادگی جسمکانی و مهارت خود را گسترش دهد، بهترین راه کار این است به گروهی بپیوندد که یک مربی فوق العاده و قوی داشته باشد. همین منطق در زمینه توسعه کسب و کار نیز وجود دارد . کوچ یا مربی کسب و کار ها عموما افرادی باتجربه هستند که راهکار های داشتن یک بیزینس موفق را میدانند. کوچهای کسب و کار افرادی هستند که یا صاحب کسب و کار بودهاند و یا مدت زمان طولانی را در کسب و کارهای مختلف گذرانده اند و با تخصص و تجربهای که به دست آوردهاند، به صاحبان کسب و کارهای مختلف کمک میکنند تا به اهداف خود برسند. روزانه با صاحبان کسب و کاری مواجه میشویم که تمایل دارند کسب و کار خود را رونق دهند و موانع متعدد را از سر راه خود بردارند ، اما آن ها نمیدانند که چگونه باید به منابع موثق و حرفه دسترسی پیدا کنند. روش صحیحی است که با جستجو کردن در اینترنت، میتوان به مجموعهای از مطالب و نوشتههای آنلاین دسترسی پیدا کرد که راه کار های بسیاری را برای راهاندازی و توسعه کسب و کار ارائه میدهند، اما این راهکار ها راه حل های عمومی هستندکه در دسترس همه وجود دارد اما این راهکار ها توسط یک مربی کسب و کار مشخص و حرفه ای تبیین نشد است .کوچهای کسب و کار،هر نوع کسب و کار را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار می دهند تا راهکار های متناسب و کاربردی در جهت همان کسب و کار را به صورت حرفه ای ارائه دهند .
بیزینس کوچ حرفه ای در چه زمینه هایی می تواند کمک کند؟
راه اندازی کسب و کار:
با توجه به نیاز افراد؛ یک بیزینس کوچ می تواند خدمات مورد نیاز کسب و کار را ارائه دهد. به عنوان مثال، برای فردی که می خواهد ایده های اولیه برای شروع یک کسب و کار را عملی کند و هنوز شروع به انجام آن نکرده است، استفاده از مشاوره ها و راهنمایی های یک بیزینس کوچ می تواند بسیار مفید و تاثیرگذار باشد. در این شرایط بیزینس کوچر می تواند جلوی اشتباهات احتمالی که باعث تحمیل هزینه های اضافی می شوند را بگیرد. از آنجایی که در مراحل اولیه شروع یک کسب و کار، سود چندان زیادی حاصل نمی شود، بسیاری از صاحبان کسب و کارها انگیزه خود را از دست می دهند و از ادامه مسیر دلسرد می شوند. وجود یک بیزینس کوچ در کنارتان باعث می شود تا بتوانید انگیزه و امید خود را حفظ کرده و در مسیر خود ثابت قدم بمانید.
بهبود عملکرد شغلی:
از جمله موارد دیگری که بیزینس کوچ می تواند به صاحبان کسب و کارها کمک کند، زمانی است که یک کمپانی به خاطر رشد و گسترشی که داشته، با وظایف پرشمار جدیدی مواجه شده و نمیداند دقیقا چگونه باید به تمامی اموری که بسیاری از آن ها برای کارمندان و مدیران تازگی دارد رسیدگی کند. در این زمینه بیزینس کوچ می تواند به راحتی اهداف و وظایف مختلف را اولویت بندی کند تا مدیران ارشد بتوانند سیاست های شرکت خود را با دقت بیشتری تنظیم کنند و با شرایط جدید کنار بیایند.
شما به عنوان یک صاحب کسب و کار، اگر تقریبا در هر جنبه ای از مدیریت کسب و کارتان با مشکل مواجه می شوید می توانید از یک بیزینس کوچ حرفه ای و با تجربه کمک بگیرید تا راه حل های مناسب را به شما پیشنهاد دهد.
افزایش درآمد و فروش :
بیزینس کوچینگ به شما کمک خواهد کرد که با استفاده از تجربیات و شناخت بازار از چه راه هایی استفاده کنید تا افزایش درآمد و فروش داشته باشید. آمارها نشان داده که عموما در اکثر موارد بعد از ۷ ماه افزایش درآمد و بازدهی دیده می شود اما صبوری هم در این کار بسیار مهم است. چیزی که بیشتر از همه به کار می آید این است که شما با استفاده از بیزینس کوچینگ بتوانید به رهبری مقتدر تبدیل شوید که نگاهی خلاق دارد و با دیدگاهی درست مجموعه را به سمت جایگاهی درست سوق می دهد.
تغییر شغل :
قبل از هر چیزی باید از خودتان بپرسید که چرا به دنبال تغییر شغل هستید؟ برای تغییر شغل باید تمام نکات مثبت و منفی را کنار هم بگذارید و بین رویاهای خود و مزایا و معایب تغییر شغل توازن و رابطه ای منطقی ایجاد کنید. بیزینس کوچ به شما کمک می کند قبل از آنکه به سراغ کسب و کار جدیدی بروید در مورد آن به درستی تحقیق و بهترین انتخاب را به شما پیشنهاد می دهد.
ویژگی های یک بیزینس کوچ حرفه ای :
-
در دسترس بودن
بیزینس کوچینگ کاری است که دشواری های زیادی به همراه دارد. یکی از دشواری ها این است که مربی ها باید همیشه در دسترس مراجعین و شاگردان خود باشند. به خصوص برای کوچ هایی که مراجعین نسبتا زیادی داشته و سرشناس هستند این کار سخت تر هم می شود اما در هر صورت این یکی از ویژگی های بیزینس کوچ موفق است که بتواند تا جای ممکن برای مراجعین خود در دسترس باشد و مشکلات ضروری آن ها را حل کند. همه این موارد؛ میزان تعهد و روحیه ی همکاری یک بیزینس کوچ موفق و حرفه ای را نشان می دهند.
-
تجربه موفق در کسب و کار
بیزینس کوچینگ یک حرفه ای است که به علم و دانش وابسته است و بیزینس کوچ های حرفه ای باید دوره های آموزشی را بگذرانند اما به آن معنا نیست که صرفا با اخذ مدارک آموزشگاهی می توانید به یک بیزینس کوچ موفق تبدیل شوید. در واقع دو ستون اصلی یک بیزینس کوچ حرفه ای و موفق؛ تجربه و دانش است که بدون وجود هر کدام از آن ها ؛ اعتماد کردن به وی کار دشواری خواهد بود. کمتر صاحب کسب و کاری حاضر می شود به راهنمایی و توصیه های بیزینس کوچی که تا به حال تجربه اداره هیچ کسب و کاری را نداشته است گوش دهد و به آن عمل کند به همین دلیل بهتر است کسانی که می خواهند در عرصه بیزینس کوچینگ فعالیت حرفه ای داشته باشند باید قبل از شروع حداقل در اداره یا راه اندازی یک کسب و کاری مشارکت داشته و با چالش های آن از نزدیک آشنا شوند. امروزه تقریبا تمامی بیزینس کوچ های موفق و سرشناس مانند امیر ضیابخش که مدیری خودساخته و برگزار کننده دوره های آموزشی بیزینس کوچینگ است، تجارب موفقیت آمیزی در دنیای تجارت، راه اندازی و یا اداره کسب و کار داشته اند.
-
ذهنیت مثبت
یکی دیگر از ویژگی های بیزینس کوچ، داشتن ذهنیت مثبت و خوش بین نسبت به مسائل مختلف کسب و کار است. تجربه و مطالعات مختلف نشان داده که مثبت اندیشی رابطه ای قوی و محکمی با موفقیت مخصوصا در دنیای کسب و کار دارد. بیزینس کوچ حرفه ای کسی است که نگاهی مثبت و روشن نسبت به زندگی داشته باشد و بتواند این نگاه را به مراجعین خود نیز انتقال دهد. بیزینس کوچ شکست را رخدادی منفی و ناگواری نمی داند بلکه از آن به عنوان یک تجربه و فرصتی برای یادگیری استفاده می کند تا قدم های بعدی را محکم و قوی تر بردارد. البته به این موضوع دقت کنید که خوش بینی بیش از حد نیز می تواند خطرات و مشکلاتی را ایجاد کند. امروزه بسیاری از افرادی که تخصص و دانش لازم برای انجام بیزینس کوچینگ ندارند، صرفا و فقط با تکیه بر همین جنبه ذهنی کار بیزینس کوچینگ را شروع و انجام می دهند که این نوع بیزینس کوچینگ با بیزینس کوچینگ حرفه ای و معتبری که در مراکز رسمی ارائه می گردد هیچ ارتباطی نداشته و چون در آن هیچ کاری علمی و اصولی انجام نمی گردد بنابراین شانس موفقیت و پیشرفت آن نزدیک به صفر است.
-
مهارت های حرفه ای کوچینگ
مهارت هایی مانند فن بیان، توانایی گوش دادن فعال، توانایی مدیریت جلسات کوچینگ و… همگی از مهارت های پایه و اساسی یک کوچینگ هستند که از مهم ترین ویژگی های بیزینس کوچ موفق و حرفه ای به حساب می آیند. یک کوچ یا همان مربی ایده آل باید در این توانایی های پایه استاد و مسلط باشد.
-
عشق به آموزش دادن
در بین صاحبان کسب و کار افرادی که به شکلی حرفه ای فعالیت می کنند، بسیار شایع است که هیچ علاقه ای به آموزش و انتقال تجربیات خود به دیگران نداشته باشند اما برای یک بیزینس کوچ حرفه ای باید کاملا برعکس باشد. در واقع از مهم ترین ویژگی های یک بیزینس کوچ حرفه ای عشق و علاقه او به آموزش دادن است. تقریبا اکثر بیزینس کوچ های موفق بخش بزرگی از فعالیت های خودشان را به برگزاری دوره های آموزشی اختصاص می دهند. میزان شرکت کنندگان و اعتبار این دوره های آموزشی می تواند معیار خوبی برای تشخیص تسلط یک بیزینس کوچ باشد.
-
تعیین درست اهداف
تمام مدیران اهدافی مشخص در بازه های مختلف برای کسب و کار خود دارند. یک بیزینس کوچ حرفه ای باید با استفاده از دانش خود و تحلیل تخصصی شرایط، درست بودن هدف و چگونگی رسیدن به آن را در اختیار مراجعه کنندگان خود قرار دهد. به این ترتیب می توانند زمان تقریبی رسیدن به اهداف و مشکلات احتمالی موجود در طی مسیر را نیز مشخص خواهند کرد. در نتیجه صاحبان کسب و کار استراتژی های کوتاه مدت و بلند مدت خود را مشخص کرده و با استراتژی های درست؛ اهداف خود به مرحله اجرا در می آورند.
-
توانایی تشخیص مسائل
یک بیزینس کوچ حرفه ای باید بتواند مسائل و مشکلات را درست تشخیص دهد. مربی ای موفق خواهد بود که بتواند مسائل را از یکدیگر تفکیک کرده و راهکاری جداگانه برای هر یک از مسائل ارائه دهد که این ویژگی جزئی از کارساز ترین ویژگی های یک بیزینس کوچ است.
حضور یک بیزنس کوچ حرفه ای برای هر کسب و کاری ضروری است. شما می توانید با بهره مندی از دانش و تجربیات یک بیزنس کوچ حرفه ای می توانید در کسب و کار خود درخشش و موفقیت پایداری داشته باشید.
سوالات متداول در بیزینس کوچینگ:
بیزینس کوچینگ چه تفاوتی با منتورینگ دارد؟
منتورینگ به ارتباطی مانند ارتباط استاد و شاگرد گفته می شود که فرد به جهت ارتقا مهارت و کسب تجربه در کنار فردی با تجربه به نام استاد قرار می گیرد. این در حالی است که در بیزینس کوچینگ مراجعه کننده با کوچ یا مربی خود همراه و همگام می شود تا درطی فرآیندی توانمندی های خود را شناسایی و بهبود بخشد چه بسا ممکن است در راه رسیدن به هدف ها وجه تشابهی داشته باشند اما مسیر و عملکرد هر یک از آن ها متفاوت باشد.
چگونه بیزینس کوچینگ به رشد کسب و کار کمک می کند؟
بیزینس کوچینگ کسب و کار با تحلیل تجارت شما و اعضای آن مجموعه و همینطور تنظیم اهداف و فردی که به رشد حداکثری کسب و کار شما یاری می رساند و این مربوط به مدت همکاری و حضور مربی یا کوچ در کسب و کار شما نیست. رشدی که کوچینگ به تجارت شما اضافه می کند که در نهایت تاثیرات مثبت در دراز مدت مانند مهارت های موثر فردی در تجارت و کسب و کار ایجاد می کند.
آیا کسب و کارهای کوچک هم میتوانند از خدمات بیزینس کوچینگ استفاده کنند؟
اهمیتی ندارد که کسب و کارتان چقدر کسترده یا نو پا باشد بیزینس کوچینگ به شما در سرعت روند پیشرفت کمک شایانی خواهد کرد. این کمک ها می تواند به رشد مالی ، مدیریتی و … مرتبط باشد. مشکل عدیده ای که در دیگر شرکت های کوچک وجود دارد این است که تمایل به پرداخت هزینه های یک بیزینس کوچ نمی باشند یا آن را کاربردی نمی دانند. در هر برهه ای از بیزینس کوچینگ باشند تمایل دارند این ارتباط را به پایان برسانند اما این را بدانید که نرخ بازگشت سرمایه کوچینگ بسیار بالا بوده و رضایت مشتریان آن نزدیک به ۹۸٪ میباشد.
در اولین ملاقات بیزینس کوچینگ چه میگذرد؟
مربی یا کوچ ترتیب یک ملاقات معارفه را میدهد و در آن قرار سؤالهای بسیار متعددی درباره کسب و کار و زندگی مراجعه کننده می پرسد. این گفتگو چیزی در حدود ۲ ساعت زمان می برد. بعضی از بیزینس کوچ ها پیش از شروع گفت و گوی معارفه یک پرسش نامه و یک قرارداد تهیه می کنند و از صاحب کسب و کار می خواهند به این پرسش ها پاسخ دهند و در صورت توافق قرارداد را امضا کنند. این جلسه معارفه اهمیت بسیار زیادی دارد چرا که در وهله اول شرایط جلسات کوچینگ و نوع همکاری بیزینس کوچ با صاحب کسب و کار را مشخص می شود
مسیر رشد تا ابد ادامه دارد..
بیزینس کوچ های حرفه ای در گفتگو با صاحبان کسب و کار، سعی می کنند به درک کلی از شرایط موجود و وضعیت موجود برسند. مربی صاحبان تجارت را برای شناخت توانمدی های درونی خودو غلبه بر موانع موجود بر سر راهشان و کمک به دستیابی موفقیتی ثابت، همراه و همگام می شوند. یک کوچ حرفه ای قادر است به گونه ای روند زندگی افراد را تغییر دهد که برای رشد پایدار و شکوفایی خود همواره انگیزه داشته باشد.
نتیجه گیری
مزایای داشتن بیزینس کوچ و بخصوص بیزینس کوچینگ و کاربرد آن در تجارت و کسب و کارهای گسترده و کوچک می آموزید که چگونه ارتقا و تسهیل گری توسط یک کوچ در کسب و کار اهمیت بالایی دارد و بیشتر تجارت یا کسب و کار ها موفق و برندهای نام آشنا، رشد خود را مدیون حضور کوچ های حرفه ای که کسب و کار آن ها را آنالیز و به کمک خودشان رشد داده اند هستند.
منبع: امیر ضیابخش